Zolpidem: waarvoor wordt het gebruikt?

Slaapgebrek kan elk aspect van uw leven beïnvloeden – van uw lichamelijke gezondheid en veiligheid tot uw werkprestaties, persoonlijke relaties en emotioneel welzijn. Slapeloosheid, of de afwezigheid van slaap, is zeer gebruikelijk in de Verenigde Staten. Uit een onderzoek is gebleken dat 33% van de volwassen bevolking lijdt aan chronische slapeloosheid. En van degenen die aan deze aandoening lijden, herkent 27% niet dat ze eraan lijden.1

Chronische slapeloosheid wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op depressie, verwondingen door ongevallen, ziekte, hartproblemen, absenteïsme op het werk en een gebrek aan tevredenheid met het leven in het algemeen. Voor veel mensen die niet kunnen slapen, zorgt zolpidem tartraat (Ambien) voor de broodnodige rust. Maar omdat het gebruik van Ambien ook kan leiden tot afhankelijkheid en verslaving, is dit medicijn geclassificeerd als een Schedule IV drug onder de Controlled Substances Act.2 Het nemen van zolpidem zonder recept, of het gebruik van de drug voor recreatieve redenen, is niet alleen gevaarlijk, het is ook tegen de wet.

 

Problemen met slapen

Ambien als kalmeringsmiddel
Ambien is goedgekeurd door de U.S. Food and Drug Administration (FDA) voor de behandeling van slapeloosheid. Het is bedoeld om op korte termijn te worden ingenomen, meestal voor maximaal vier weken. Uit klinisch onderzoek is gebleken dat Ambien de slaap bevordert gedurende een periode van 35 tot 40 dagen.

De immediate-release vorm van deze voorgeschreven medicatie kan u helpen gemakkelijker in slaap te vallen, maar het zal niet noodzakelijk voorkomen dat u ’s nachts wakker wordt. De extended-release versie van Ambien kan effectiever zijn om een volledige nachtrust te garanderen.

 

Andere toepassingen van Zolpidem

Ambien is alleen goedgekeurd voor de behandeling van slapeloosheid bij mensen die moeite hebben met inslapen. Het geneesmiddel wordt echter soms voorgeschreven op een off-label basis voor andere toepassingen. Het is gebruikelijk om Ambien te gebruiken als een manier om de effecten van een jetlag te minimaliseren wanneer het reizen naar nieuwe tijdzones de natuurlijke slaappatronen verstoort. Zolpidem kan u helpen om beter te slapen tijdens lange nachtelijke vluchten, zodat u de volgende dag beter kunt functioneren.

Zolpidem kopen kan ook om het bewustzijn te herstellen bij patiënten die ernstige hersenbeschadiging hebben opgelopen als gevolg van een beroerte of letsel. Een recente studie van de Stanford University toonde aan dat muizen veel sneller herstelden van een beroerte met een lage dosis Zolpidem. In de toekomst zou kunnen worden aangetoond dat Zolpidem vergelijkbare effecten heeft bij mensen die herstellen van een beroerte.

 

Wie mag Ambien niet nemen?

Zolpidem is veilig voor veel mensen, maar het wordt niet voor iedereen aanbevolen. Andere slaapmiddelen moeten worden overwogen voor mensen met een voorgeschiedenis van drugsverslaving of alcoholisme, patiënten die depressief zijn of zelfmoordgedachten hebben, mensen met ernstige ademhalingsziekten of patiënten die een allergische reactie op zolpidem hebben gehad. Omdat alcohol de kalmerende werking van zolpidem versterkt, kunnen mensen die veel drinken een risico lopen op overmatige slaap of een overdosis.