Zelf je leren bank of stoel verven

Een leren stoel of bank gaat er na verloop van tijd minder mooi uitzien. Je kunt dan een nieuwe stoel of bank kopen, maar het kan voordeliger zijn om het leer opnieuw te verven. Als je hier de tijd voor neemt en je goed inleest, kun je zelf je leren bank of leren stoel verven. Hieronder zullen enkele aandachtspunten besproken worden die goed zijn om door te lezen voordat je aan de slag gaat.

 

Verven kan misgaan

Als eerste is het belangrijk te weten dat het verven mis kan gaan. Het verven van leer is geen eenvoudige klus en als je je niet goed voorbereid of niet serieus te werk gaat, kun je je bank verpesten. Zelfs als je dit allemaal wel doet, is succes nog niet gegarandeerd. Als het leer tijdens de levensduur te veel vet heeft opgenomen, zal de bank afstotingsverschijnselen vertonen waardoor de verf gaat bladeren.

 

Goed ontvetten

Het is belangrijk om de bank of stoel eerst goed te ontvetten. Dit kan met een lederontvetter, spiritus of aceton. Draag altijd handschoenen, zodat er geen vet van je handen op het meubel achterblijft. Na het ontvetten is het noodzakelijk een goede primer aan te brengen, zodat de verf kan hechten op het leder.

 

Gebruik een goede kwaliteit leerverf

Een goede kwaliteit leerverf is geen garantie op een geslaagde onderhoudsbeurt, maar het helpt zeker mee. Een goed merk leerverf is Angelus en er zijn voldoende offline en online Angelus leerverf verkooppunten, dus er is altijd een verkooppunt in de buurt. Bij het verven is het het handigst om de eerste laag tamponnerend aan te brengen met een uitgewrongen spons. Bij de tweede laag is het gebruik van een acrylaat verfroller aan te raden. Als derde kan er ook nog een transparante afwerklaag aangebracht worden, maar dit is niet noodzakelijk.