Winkans van de Lotto versus Eurojackpot

Iedereen droomt er wel eens van om de loterij te winnen, maar iedereen beseft ook dat het hoogstwaarschijnlijk bij dromen zal blijven. De kans op winst is namelijk heel klein. Toch is er een verschil bij verschillende loterijen, je winkans is dus wel groter of kleiner afhankelijk van de loterij waar je aan meedoet. Daarom zullen we in dit artikel de winkans voor de loterij vergelijken voor de bekendste loterijen.

Allereerst de winkans bij de Lotto, dit is een van de meest bekende en grootste loterijen van Nederland. De Lotto heeft honderdduizenden deelnemers per week. Ook is hij de belangrijkste sponsor van sport in Nederland. Een lotje voor de Lotto kost slechts €2 per stuk, de jackpot begint op €7.500.000 en blijft oplopen zolang hij niet gevallen is.

Dan de winkans, iedere trekking rijkt Lotto rond de 200.000 prijzen uit. Dat maakt de winkans per lot een kans van 1 op 5,7, bovendien kost een lotje maar €2 dus het is goedkoop om meedere loten aan te schaffen, wat je winkans weer verhoogt. De minimale prijs die je kan winnen is €2, een nieuw lot dus, en de maximale prijs of de hoofdprijs is er een van €7,5 miljoen daarnaast zijn er nog hoofdprijzen van €1.000.000 en €100.000.

Een andere grote loterij is de Eurojackpot. Dit is een Europese loterij die in Nederland wordt georganiseerd door de Nederlandse loterij. De jackpot start iedere trekking bij minimum €10 miljoen, zolang hij niet valt blijft hij oplopen, dit kan tot €90 miljoen gaan. De grootte van de jackpot wordt bepaald door het aantal deelnemers, en omdat er heel veel landen meedoen, kan dat hoog oplopen. Een lotje kost net als bij de Lotto €2.

Bij de Eurojackpot is de winkans lager doordat een deelnemer 5 getallen moet kiezen en 2 bonusgetallen. Terwijl dit bij de Lotto 5 getallen zijn en één kleur. De winkans op de hoofdprijs is 1 op 95 miljoen, bij de Lotto is dat 1 op 49 miljoen.