Werkelijk te dik? De zin en onzin van diëten

Jonge vrouwen, uiterlijk en overgewicht: een dieet lost niets op..

Jonge vrouwen hebben nog wel eens te lijden onder de moordende beeldcultuur. Het zijn niet meer alleen de fotomodellen in tijdschriften en televisieprogramma’s, maar ook de vrienden en kennissenkring op social media die voortdurend de geaccepteerde kant van het leven laten zien.

Ontdek de kern van het ‘probleem’

De mooie plaatjes, de overwinningen en de genietmomenten. Vaak hoort een slank lichaam daar ook bij. De boodschap is dat je de regie hebt over je leven en dat alleen de leuke kant van het leven telt. Voor vrouwen, want zij zijn er het meest gevoelig voor, die moeite hebben om slank te blijven, is de druk erg groot.

Oorzaak ligt vaak in de kinderjaren

Problemen met overgewicht of uiterlijk zijn ontstaan in de kinderjaren. Het kan een kleine opmerking geweest zijn van bijvoorbeeld de moeder dat het meisje misschien toch gelukkiger wordt als ze wat afvalt. Of broer of zus die iets zeggen over haar uiterlijk, waardoor ze het idee krijgt dat ze niet goed is zoals ze is.

Therapie

In therapie is het belangrijk dat zij ervaart dat de focus op het uiterlijk en het gewicht een symbool is geworden voor wel of niet ok zijn. En in die focus gaat veel energie zitten. Op momenten dat andere dingen in haar leven minder stabiel zijn, kan het zelfs een obsessie worden. De therapie is er op gericht om cliënte weer in de breedte van haar leven te laten kijken, overzicht te creëren en in actie te komen.

Psychotherapie Steenbeek