Welk openhaardhout moet je bestellen?

Openhaardhout kopen. Het is zeker niet zo eenvoudig als dat het klinkt. Je moet namelijk met een hoop dingen rekening houden. Ga je haardhout bestellen bij een webshop of bij een ‘fysieke’ winkel. Of koop je helemaal geen openhaardhout, maar sprokkel je wat brandhout in het bos. Daarnaast is er ook nog de keuze tussen de verschillende soorten haardhout. Dit artikel zal je helpen bij het kopen van hout voor je kachel of openhaard.

Webshop of ‘fysieke shop’?

Eén van de keuzes die je moet maken als je openhaardhout wilt gebruiken is of je het hout koopt bij een winkel (of kennis) of online via een webshop. Het heeft allebei zijn voor- en nadelen. Als je haardhout koopt bij een webshop, dan is het voor veel mensen lastig in te schatten hoeveel haardhout je nu daadwerkelijk krijgt. Veel mensen kunnen geen goede inschatting maken van bijvoorbeeld een kuub haardhout. Dit probleem wordt vermeden als je daadwerkelijk bij een winkel langsgaat. Een nadeel is dat je al het haardhout zelf moet meenemen uit de winkel. Je moet een aanhanger regelen en nog veel meer dingen. Als je online openhaardhout koopt dan heb je vaak niet met dit probleem te maken: het hout wordt gratis bij je thuis bezorgd.

Brandhout of openhaardhout?

Wat is het grote verschil tussen brandhout en openhaardhout? Brandhout is gesprokkeld hout (uit bijvoorbeeld een bos) en bevat veel vocht. Hierdoor brandt het haardhout niet goed en bij slechte ventilatie kan dit zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Openhaardhout is gedroogd. Als je het bij een speciale handelaar koopt dan krijg je zelf ovengedroogd haardhout; dat is openhaardhout dat extreem droog is (en dus goed brandt).

Verschillende houtsoorten

Daarnaast zijn er nog verschillende houtsoorten die kunnen fungeren als openhaardhout. Het grootste onderscheid dat kan worden gemaakt is die tussen hardhout en zachthout. Zacht hout vat makkelijk vlam, maar is daarentegen ook snel verbrandt. Hard hout is het tegenovergestelde en vat moeilijk vlam, maar je hebt er wel langer plezier van.

Openhaardhout kopen

Wat de beste opties zijn bij het kopen van openhaardhout? Die zijn er niet! Je moet je alleen goed verdiepen in wat jij wilt gebruiken. Veel stookplezier!