Waarom kiezen voor franchise?

Veel ondernemers gaan in de beginjaren wat de leeftijd van het bedrijf aan gaat failliet of moeten noodgedwongen stoppen met hun onderneming omdat het simpelweg niet genoeg geld oplevert of te veel tijd kost en nauwelijks iets oplevert. Na 5 jaar bestaat nog maar de helft van de bedrijven die zich 5 jaar eerder inschreven bij de Kamer van Koophandel. 5 jaar geleden begonnen veel ondernemers nog met veel ambitie, maar na enkele jaren hebben ze de conclusie moeten trekken dat ze fouten hebben gemaakt, zichzelf hebben overschat of dat andere factoren tegenzaten.

over een franchise onderneming

Het genoemde gegeven is vervelend en veel mensen zouden graag willen dat het anders was gegaan. Gelukkig is er voor mensen die een bedrijven willen starten een goede oplossing. Die oplossing is franchise. Een franchise formules is een vorm van samenwerking, waarbij een ondernemer (dit is de franchisenemer) onder de vlag van de franchisegever een product mag verkopen of een dienst mag leveren.

Franchise nemer worden

Je kan niet zo maar franchise nemer worden. Een franchisegever kijkt namelijk ook of het wel zin heeft of een winkel in een bepaalde plaats zich kan gaan vestigen. Stel dat er in een plaats met 10.000 inwoners al 5 supermarkten zijn, dan is het in principe vrij zinloos om een zesde supermarkt te openen. Er wordt dus eerst een marktonderzoek gedaan om te kijken of het rendabel is om een bedrijf te starten. Men kijkt dan naar hoeveel winkels er in een gebied zijn en hoeveel mensen er in dat gebied wonen.