Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen op de trampoline?

Het is een vraag die in speelgoed winkels vaak door jonge ouders wordt gesteld: vanaf welke leeftijd zijn kinderen oud genoeg om op de trampoline te spelen? Het is een vraag die geen eenduidig antwoord heeft. Het hangt er ook van af hoe de trampoline gebruikt wordt. Een trampoline is natuurlijk gemaakt om op te springen, maar er zijn veel kinderen die ze ook gebruiken om op te relaxen of om andere spelletjes mee te doen. Een trampoline is voor kleine kinderen ook nuttig om hun coördinatie te verbeteren.

Om een antwoord te geven op de vraag vanaf welke leeftijd kinderen op een trampoline mogen spríngen, is vanaf gemiddeld 4 jaar. Op deze leeftijd beginnen hun botten sterker te worden en hebben kinderen genoeg controle over hun lichaam. Kinderen beginnen sterker te worden van een leeftijd van 2 jaar, hun botten en spieren gaan dan verstevigen. Daardoor hebben ze geleidelijk aan ook meer controle over hun eigen lichaam. Meestal kunnen kinderen zich op een leeftijd van 4 jaar al springende staande houden op de trampoline. Het is ook leerzaam voor hen om op de trampoline te springen. Ze leren zich coördineren op de vering van de springmat trampoline en leren ontdekken hoe ze hoger kunnen springen. Ook leren ze hun lichaam zo te bewegen dat ze de schokken van de sprong kunnen opvangen en krijgen ze er sterkere spieren van.

Maar 4 jaar is niet de minimum leeftijd om op een trampoline te kunnen spelen. Voor peuters en kleuters is bewegen op een trampoline ook positief. Bewegingen zoals rollen, kruipen en liggen zijn een andere ervaring door de vering van de trampoline. Kinderen die al wat kunnen lopen, kan je voorzichtig laten staan op de trampoline. Zo leren ze hun lichaamscoördinatie beter kennen en zullen ze sneller leren hun evenwicht te controleren.