Tandheelkunde studie

Misschien lijkt het je leuk om een studie te volgen van tandheelkunde. En wie weet dat je daarna nog wel voor een specialisatie kiest. In dit artikel lees je daar informatie over.

De studie tandheelkunde is een bacheloropleiding en die duurt drie jaar. In het eerste jaar zul je vooral een introductie krijgen. Je krijgt met alle aspecten te maken van het beroep. De medische kant, de zorgverlening, maar ook de hoek van de wetenschap achter het gebit en andere zaken. Je zult dus veel theorie krijgen en uiteindelijk zal er gekeken worden of de studie wat voor je is en of je de studie wel af mag maken volgens de cijfers die je hebt behaald. In het tweede jaar zal het vooral gaan over afwijkende problemen. Niet alleen problemen met tandvlees en het gebit komen ten zake maar ook algemene gezondheidsproblemen. Je zult ook meer dingen in de praktijk mogen brengen. Je zult dus al behandelingen doen bij mensen. Het gaat vooral om onderzoek, diagnose en behandeling. Het derde jaar wordt er nog dieper ingegaan op problemen en onderzoek en zul je bijna alle ingrepen kunnen doen die een tandarts doet.

Er zijn twee specialisaties binnen de tandheelkunde: kaakchirurgie en de orthodontie. Een orthodontist houdt zich bezig met het recht krijgen van een gebit. Als je een beugel moet nemen dan kom je met die in aanmerking. Een kaakchirurg wordt ook wel kaakfysio genoemd en zal de kaak herstellen bij problemen.

Je hebt ook nog een endodontoloog. Deze tandarts voert juist weer complexe wortel kanaal behandelingen uit. Als het gebit niet goed is en er moet een prothese in, dan zal deze gespecialiseerde tandarts daar voor zorgen. Deze ingrepen zijn vrij groot en gelukkig hoeft niet iedereen zo een behandeling te doen. als er problemen zijn zal de normale tandarts je verwijzen naar deze gespecialiseerde tandarts. Vaak is dit in het ziekenhuis maar soms zijn er ook klinieken voor.