Scheiden met onvoldoende vermogen? Het kan!

Jullie gaan scheiden. Dat is op zich al een treurige gebeurtenis. Misschien was het een gezamenlijk besluit en gaan jullie nu een nieuwe fase in. Een fase waarin de scheiding vorm gegeven moet worden. Jullie moeten veel regelen, afspreken en bespreken. Alles moet verdeeld worden en hierover overeenstemming bereiken heeft de voorkeur. Samen scheiden. Dat is de beste manier en dat kan met een mediator. Maar het tegenovergestelde komt helaas ook vaak voor. Dan lukt het niet meer om samen om tafel zaken te bespreken of te onderhandelen. Dan heeft ieder voor zich ideeën en wensen die lijnrecht tegenover die van de ander staan. Dan is er een advocaat nodig. Dat alles kost geld.

Scheiden: opties met onvoldoende vermogen

Heb je weinig of geen inkomen en vermogen en kan je geen mediator of advocaat betalen dan betekent dat niet dan je niet kan scheiden. Je kan subsidie krijgen in de vorm van een zogenaamde toevoeging. Je krijgt dan een pro deo advocaat of mediator. Het enige dat je moet betalen is een eigen bijdrage. De hoogte hiervan is afhankelijk van je persoonlijke financiële situatie. Dus jij en je partner worden afzonderlijk getoetst. De eigen bijdrage is bij het inschakelen van een mediator heel laag en staat vast. Voor een pro deo advocaat ligt dat iets anders. Daar kan de bijdrage variëren afhankelijk van je inkomen of vermogen.

Keuze voor pro deo advocaat of mediator

Een mediator is dus altijd voordeliger en heeft de voorkeur. Een advocaat schakel je in als het echt niet anders kan. Jullie hebben dan beiden een eigen advocaat nodig. Het aanvragen van de rechtsbijstand hoef je niet zelf te doen. De mediator of advocaat krijgt gewoon betaald alleen dan via het Rijk. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je een minder goede behandeling krijgt. Het enige waar je voor moet zorgen bij het uitzoeken van de mediator of advocaat is dat ze ingeschreven staan bij de Raad voor Rechtsbijstand.

pro deo advocaat