Rieten dak is aantrekkelijker

Een rieten dakbedekking vinden veel mensen mooi. Riet wordt al heel lang gebruikt in Nederland om je dak mee te bedekken. Het wordt ook terecht gebruikt want het is een mooie manier om je dak mee te bedekken en riet isoleert heel goed, waardoor de temperatuur in huis in de zomer minder snel warm wordt en in de winter minder snel koud wordt. Daarnaast geeft riet sfeer aan een huis, want riet kleurt mee met het weer. Als het regent is riet donkerder en als de zon schijnt wordt riet lichter. Dit mooie effect heb je niet bij een pannendak.

Toch zijn er ook nadelen aan een rieten dak. De belangrijkste redenen waarom mensen overstapten van een rieten dak naar een pannendak is omdat een rieten dak veel brandgevaarlijker is. Tegenwoordig met nieuwe technieken is deze brandgevaarlijkheid geen issue meer. Er bestaan coating en andere technieken om de brandvatbaarheid van een rieten dak drastisch te verminderen. Tegenwoordig zie je daarom dat steeds meer mensen weer overstappen naar een rieten dak, omdat een rieten dak nu eenmaal alleen maar voordelen heeft ten opzichte van een pannendak.

Het enige nadeel aan een rieten dak is dat deze gemiddeld vijf jaar korter mee gaan dan een pannen dak. Een rieten dak gaat gemiddeld vijfentwintig jaar mee en een pannendak dertig jaar. Ook zijn de kosten van een rieten dak iets hoger dan die van een pannendak. Een rieten dak kost gemiddeld twee keer zoveel als een pannendak.

De kosten rieten kap en de levensduur zijn de enige redenen om geen rieten kap te nemen. Voor mensen die wat meer geld hebben is er geen reden om langer te wachten met deze investering. Een rietenkap is milieuvriendelijker omdat ze bijna volledig biologisch afbreekbaar is. Het is dus aan alle kanten aantrekkelijk om een rieten dak te kopen.