Overal en altijd veilig inloggen

Steeds vaker hoor je in de media dat personen hun wachtwoorden zijn afgenomen, of zelfs gehackt zijn. Dit veelvoorkomend probleem wordt veroorzaakt door de waarde van persoonlijke informatie. Diverse websites hebben zo hun eigen login systemen. Helaas zijn deze niet allemaal even veilig. Zo komt het nog steeds vaak voor dat wachtwoorden niet versleuteld bewaard worden, wat er voor zorgt dat hackers gemakkelijk wachtwoorden kunnen achterhalen en hiermee kunnen inloggen, in bijvoorbeeld jouw mail account.

Veilige wachtwoorden

Om het hackers zo moeilijk mogelijk te maken kun je zelf je eigen wachtwoorden vrij complex maken. Dit doe je ten eerste door lange wachtwoorden te creëren. Een lang wachtwoord betekend dat men ook lang bezig is om deze te ontcijferen en te achterhalen. Een tweede optie is om letters en cijfers te gebruiken. Dit zorgt voor meer diversiteit in mogelijkheden en wederom voor een vrijwel onmogelijke ontcijfering. Als laatste kun je hierbij zelfs nog vreemde tekens toevoegen, mocht dit toegestaan zijn bij de betreffende website. Met extra vreemde tekens ben je verzekerd van een sterk wachtwoord. Pas op dat je het wachtwoord niet té sterk maakt voor jezelf. Bekijk meer tips over veilige wachtwoorden.

veilig inloggen

Persoonlijke gegevens en email

De belangrijkste informatie voor hackers zijn persoonsgegevens. Ook email is erg aantrekkelijk omdat deze vaak bomvol staat met informatie en andere gegevens over de persoon. Zorg dus dat je bij het aanmaken van een email account een sterk wachtwoord genereert. Met een sterk wachtwoord voorkom je dat anderen eenvoudig bij jouw mail kan komen. Let er ook op dat je je wachtwoord makkelijk kunt onthouden en deze dus nergens hoeft op te slaan. Vaak wordt de fout gemaakt om hele documenten aan te maken met daarin de wachtwoorden voor diverse websites. Wanneer zo’n document gestolen wordt hebt u een groot probleem.

Tot slot

Weet waar je gaat inloggen. Er zijn veel scammers actief die met behulp van fishing achter jouw login gegevens kunnen komen. Klik dus niet zomaar alle links aan, maar wees van te voren zeker dat je bij de juiste website gaan inloggen. Dit doe je door in de statusbalk te kijken of de website URL wel juist is. Bij onzekerheid, wegwezen.