Loodgieter in Enschede nodig

Het townhouse  loodgieter Enschede door Gerhard Weiß op de Melker Stieg is top in schot. Hij en andere leden van zijn familie wil renoveren van vier andere huizen als dit appartement. Hij zegt “op eigen kosten”. Dit niets zal worden, als de stad om hun plannen uitvoeren: momenteel vier leegstaande huizen moeten worden gerenoveerd en voorzien van asielzoekers. De Raad heeft de begroting van ongeveer 470.000 euro uitgebracht. “Zonder een strijd die wij geef niet op”, zegt Gerhard Weiß.

De familie wit en Ernst, die verplaatsen wilt, er zijn Sinti. Twee van de zes huizen die ze sinds het begin van de jaren tachtig bewonen. De andere vier waren ook hun huis. “Er zijn we gegroeid tot”, zegt Roberto Ernst. De stad heeft deze rijtjeshuizen gebouwd voor Sinti. Voordat ze in de oude post leefden.

Melanie Weiß gemeld dat haar familie een wens om de huizen, reeds een jaar geleden hebben geuit. Ook op die tijd had al duidelijk gemaakt dat het herstel moet worden uitgevoerd door de huurder. “Veel van onze kleinkinderen hebben geleerd handel zoals metselaars en loodgieters”, zegt Gerhard Weiß.

Geen vraag is dat hij wil leven met familieleden op één plek, voor Gerhard Weiß. Buitenstaanders die lijken net als een vorm van gettovorming – voor de Sinti, legt de nadruk op wit, dit is een cruciaal onderdeel van hun culturele identiteit. “Eerder reisden we samen en alleen.”