Joggen tips – Beoordelen en verbeteren van je loophouding

Hoe je loopt heeft een directe invloed op hoeveel energie je gebruikt wanneer je loopt. Het beïnvloedt ook het risico op mogelijke kwetsuren. Het verbeteren van de loophouding kan u helpen langer en sneller te lopen.

De beoordeling van uw loophouding

Dit is een 2 of 3 stappen proces . De eerste stap is om aandacht te besteden aan uw houding tijdens uw volgende training of wedstrijd. Hier zijn een aantal zaken die je moet evalueren:

* Loopt u gebogen in de taille, rechtop of leunt u naar voren vanuit de heupen?
* Zijn uw schouders gespannen of ontspannen?
* Wanneer je een heuvel op loopt, verkort je de pas, verleng je de pas of blijft die dezelfde?
* Als je met je armen zwaait, bewegen ze parallel aan je lichaam? Zwaaien ze voor je lichaam? Of bewegen ze helemaal niet?
* Knijp je de vuisten dicht of zijn je handen ontspannen?
* Is je kin naar beneden gericht, naar boven of recht vooruit?

Probeer een paar verschillende dingen en zie hoe het voelt. Bijvoorbeeld, loop eerst met gespannen schouders, ontspan ze daarna. Wat voelt anders? Leun nu naar voren in de taille en loop gedurende een minuut. Strek nu en draaien voor een minuut . Nu leun naar voren bij de heupen en draaien voor een minuut . Hoe voelen de veranderingen aan? Hoe heeft het het lopen beïnvloed en in welke mate uw inspanningsniveau?

Nu kan het moeilijk zijn om je eigen houding te beoordelen. De volgende stap is om een vriend een video opname te laten maken. Probeer op een natuurlijke manier te lopen zonder wijzigingen of aanpassingen. Doe dat gedurende enkele minuten. Wanneer u de video ziet, kunt u zelf uw houding beoordelen op basis van de hierboven vermelde elementen.

Streefdoel

Idealiter zal je bovenlichaam met inbegrip van je schouders, armen en handen helemaal ontspannen zijn. Je armen bewegen van de ene naar de andere kant en zijn in balans met je pas. Als ze je lichaam kruisen dan zal je bovenlichaam licht draaien wat energie kost. Deze energie kunnen je benen beter gebruiken.

Stel dat er een string loopt van de bovenkant van je hoofd naar het midden van je buik. Deze string houdt je hoofd, nek en rug op een lijn. Leun vanuit de heupen licht naar voor om je snelheid te verhogen. Je zult merken dat je sneller gaat lopen door je zwaartepunt te verleggen. Loop weer rechtop om te vertragen. Denk na over hoe je loopt wanneer je bergaf gaat. Je zal waarschijnlijk automatisch een beetje achterover leunen? En als je bergop loopt, ga je voorover leunen. Het is een natuurlijk instinct. Zorg ervoor dat je voorover en achterover leunt vanuit de heupen in plaats vanuit je middel voor een maximale efficiëntie.

Je voeten moeten precies onder je lichaam blijven. Als je been te ver naar voren uitzwaait dam komt je hiel eerst op de grond. Deze impact kan letsel veroorzaken aan je knieën, schenen en heupen. Dit kan betekenen dat je met een kortere pas moet lopen. Je kan de snelheid dan verhogen door het verhogen van je stapfrequentie.

Een goede houding maakt een enorm verschil in de hoeveelheid energie die je verbruikt als je loopt. Hoe efficiënter je bent, hoe minder energie het kost om een run te voltooien. Het kan even duren om je houding te corrigeren, maar het is de moeite waard. Het resultaat is minder inspanning, betere tijden en minder blessures.

Blessures vermijd je ook met de juiste hardloopschoenen. Kijk op hardloopartikelen.nl voor de perfecte loopschoen.