Hulpdiensten en drones

De overheid maakt tegenwoordig ook gebruik van drones. De opmars van drones was zo groot dat de overheid hiertoe geneigd was. Ze worden ingezet tijdens missies in het buiten- en binnenland. In het buitenland zijn ze vooral in dienst van het leger tijdens oorlogen. In Nederland maken de hulpdiensten, zoals de brandweer, politie en ambulance vooral gebruik van deze onbemande vliegtuigen. De drones kunnen helpen bij een grote brand, het brengen van een AED naar een locatie waar een reanimatie noodzakelijk is, of om een achtervolging te filmen vanuit de lucht. Ze kunnen tevens helpen om snel en veilig informatie te vergaren, plaats van een ongeval vast te leggen op camera, te zoeken naar vermiste personen, overzicht houden bij grote evenementen of om te helpen bij calamiteiten. Er zijn vele soorten drones op de markt met elk zijn eigen specificaties. Kies je voor een compacte drone dan kun je een parrot drone kopen. Ga je toch liever voor een iets grotere drone maar ook met een fraai design dan kun je bijvoorbeeld een dji drone kopen.

Niet alleen voor de overheid is het mogelijk om met drones te vliegen, maar iedereen kan in staat zijn om er één te kopen. Er zijn geen speciale vergunningen of vliegbewijzen voor nodig. Mat de drones waar een camera onder is bevestigd kun je mooie foto’s of video’s maken van gebieden waar je misschien te voet nooit zult komen. Een drone bied in dat opzicht veel nieuwe mogelijkheden.

Er zijn echter wel aparte regels voor drones van de politie en brandweer. Zo moet de piloot van de drones een speciaal certificaat hebben om er mee te mogen vliegen. De drone mag ook niet boven groepen mensen en bebouwing vliegen. Het zou niet fijn zijn  als er eend defect optreed en er valt een drone op een persoon. De technologie van de drone is nog niet voorbij en er wordt steeds doorontwikkeld.