Hoe werken zonnepanelen?

Hoewel het niet altijd zo lijkt, schijnt toch echt elke dag de zon. Ook op een grijze herfstdag schijnt de zon de hele dag volop. Het idee van de Franse natuurkundige Becquerel om elektriciteit op te wekken met behulp van zonlicht was dan ook geniaal. De zon schijnt toch voortdurend dus waarom dan geen gebruik er van maken?

Zonnepanelen zetten een gedeelte van de energie van de zon om in stroom. Dit wordt het fotovoltaïsch effect genoemd. In een zonnecel wordt hiervoor gebruik gemaakt van silicium. Dit is een halfgeleider en de energie van de zon kan elektronen losmaken in het silicium. Hierdoor ontstaat een spanning in de zonnecel. Door meerdere zonnecellen achter elkaar te schakelen gaat er in het paneel een stroom lopen. Dit proces kan ook plaats vinden op een bewolkte dag, want al een klein beetje zonlicht is genoeg.

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er op een bepaald moment van de dag schaduw op de zonnepanelen valt. Doordat de zonnepanelen serie geschakeld zijn is dan gelijk de stroom in de hele stroomketen aanzienlijk lager. Maar voor dit probleem is een oplossing bedacht, namelijk bypass diodes. Deze zorgen ervoor dat het gedeelte van de zonnepaneel met schaduw tijdelijk wordt overgeslagen, dit zorgt echter nog steeds voor een veel lagere opbrengt. Dus het is het beste om de zonnepanelen te plaatsen op een plekje waar geen schaduw komt om deze zo te vermijden.

Misschien hebt u zich wel eens afgevraagd waarom de panelen niet direct op het dak bevestigd zijn maar er een klein beetje ruimte tussen is gelaten. Dit ziet er natuurlijk minder mooi uit, maar is wel noodzakelijk. Om de panelen niet heel warm te laten worden moet er lucht achter de panelen langs kunnen stromen. Want hoe hoger de temperatuur, hoe lager de opbrengst.

Verder zijn er twee verschillende soorten zonnepanelen: monokristallijne zonnepanelen (zwarte panelen) en polykristallijne zonnepanelen (blauwe panelen). De opbrengst zonnepanelen is van beide ongeveer gelijk, maar de meeste mensen kiezen vaak voor de zwarte panelen omdat ze deze mooier vinden. Hoewel de blauwe panelen vaak iets goedkoper zijn.