Hoe werken warmtepompen?

Een tijd geleden heeft het kabinet besloten dat de gaswinning in Groningen moet stoppen. Vanaf 2030 gaat er geen gas meer uit de grond gehaald worden in Groningen. Dit is veroorzaakt door de aardbevingen die in het gebied zijn geweest vanwege de gaswinning. Dit heeft als gevolg dat we met z’n allen moeten overstappen op een duurzaam alternatief. Een van de alternatieven is een warmtepomp, die tegenwoordig steeds vaker in nieuwbouwhuizen geïnstalleerd worden. Ook in het huis waar je al woont kun je overstappen op een warmtepomp. Hiermee draag je bij aan een duurzame manier van verwarmen en kun je ook nog eens geld besparen op je gasrekening. Daarom leggen we in dit artikel het een en ander uit over warmtepompen. Wat is het en wat kan je er mee?

Een warmtepomp kan een huis verwarmen zonder gas te gebruiken. De pomp maakt namelijk gebruik van de omgeving als bron voor warmte. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Om te beginnen is er de hybride warmtepomp. Deze ondersteunt een cv-ketel (die wel gebruik maakt van gas). De warmtepomp doet zo veel mogelijk van het werk, maar wanneer het huis niet snel genoeg warm wordt, springt de cv-ketel bij. De pomp kan niet het water in het huis verwarmen, dus daar wordt nog steeds volledig de cv-ketel voor gebruikt. Een pomp waarbij dit niet het geval is, is de combiwarmtepomp. Deze pomp kan wél de cv-ketel verwarmen en kan dus zowel het huis als het water verwarmen.

Verschillende warmtepompen maken gebruik van verschillende bronnen voor warmte. Sommige pompen maken gebruik van de lucht, deze halen energie uit de buitenlucht. Andere pompen maken gebruik van bodem of grondwater als energiebron. Hierin wordt nog onderscheid gemaakt tussen een gesloten bronsysteem en een open bronsysteem.

Overweeg je om over te stappen op een warmtepomp? Vraag dan informatie op of laat je adviseren door een installateur, want voor elk huis zijn andere mogelijkheden.