Hoe een warmtepomp werkt

Wanneer men wil weten hoe een warmtepomp werkt kan men terecht op onze site. Daar vindt men alle informatie over hoe een warmtepomp werkt. Dat gaat over alle types die er op dit moment op de markt zijn. Of dat nu gaat over de werking van een lucht-lucht warmtepomp, over een water-water pomp, de hybride varianten en degenen die de grond in moeten om rendement op te leveren.

De verschillende soorten warmtepompen maken het lastig om in één verhaal duidelijk te maken hoe zo’n energiebesparend systeem werkt. Wel is het zo dat ze allemaal volgens één en hetzelfde principe werken waardoor dat makkelijker is om uit te leggen dat wat er per individuele pomp komt kijken om de werking optimaal te krijgen. Hieronder worden een aantal van deze warmtepompsystemen beschreven. Hierdoor krijgt men een beter beeld van hoe een warmtepomp werkt.

Hoe werkt een warmtepomp doorgaans?

Hoe een warmtepomp doorgaans werkt is als volgt te beschrijven. Een deel van de installatie zorgt voor een opnemende werking van energie, een ander deel staat warmte af en weer een ander compartiment zorgt ervoor dat energie bewerkt wordt en zodoende één richting op blijft stromen. Het uiterlijk van de eerste twee delen verschilt per warmtepomp, maar de werking ervan is in alle gevallen hetzelfde. Het laatste deel is gelijk bij alle varianten en is een essentieel onderdeel die zorgt dat het gehele systeem rendabel en efficiënt is. Hoe dit bij een aantal van de warmtepompen in zijn werk gaat kan in een aantal voorbeelden toegelicht worden.

Werking van enkele warmtepompen

Hoe een warmtepomp werkt van het type dat lucht gebruikt als energiebron is als volgt. Buitenlucht wordt aangezogen door een unit, vergelijkbaar met die van airco’s. De warme lucht stroomt langs een koudemiddel en staat energie af. Dat koelmiddel wordt bewerkt door de druk op te voeren waardoor het zeer heet wordt. Zodoende kan het door een natuurlijke werking hitte afstaan aan het koelere systeem binnenshuis. Een tweede unit blaast de hete luchtstroom de kamer in. Dat is in een notendop hoe een warmtepomp werkt van dit specifieke type.