Hoe begin je een coverband?

Er zijn veel mensen die als hobby muziek maken en die van plan zin om een coverband te beginnen, maar niet weten hoe ze dit moeten doen. Dit artikel geeft tips voor het starten van een coverband. Waar moet je allemaal aan denken? Wat zijn de do’s en dont’s. De tips worden gegeven voor Day Out coverband.

Voordat je begint

Voordat je start met je band is het belangrijk om jezelf af te vragen wat voor soort coverband je wilt hebben en wat je ambitie is. Denk eens na over het soort repertoire dat je wilt spelen. Wil je een allround repertoire  spelen of richt je je op een bepaald genre zoals pop, rock, indie, metal of soul? Met het repertoire maak je gelijk de keuze voor het soort optreden dat je zou kunnen doen. Met een allround repertoire spreek je een breder publiek aan en zul je eerder gevraagd worden voor feesten en partijen, terwijl je met een specifieker repertoire eerder in kroegen en cultuurpodia terecht zult komen.

Het vaststellen van je ambitieniveau van je coverband helpt je om de juiste mede-muzikanten te vinden. De volgende vragen kunnen he hierbij helpen:

  • Wat is het niveau waarop je wilt spelen? Beginnend, ervaren of professioneel. Als dit te ver uit elkaar ligt bij de muzikanten, dan kan dit op den duur gaan botsen.
  • Hoe vaak wil je optreden? Het is een heel verschil of je eens in de twee maanden voldoende vindt of elke week op het podium wilt staan.
  • Hoe vaak wil je repeteren?
  • Wil je dat iedereen zich thuis volledig voorbereid op een repetitie?

Zoektocht naar muzikanten

Je weet nu wat je wilt en dan begint de zoektocht naar de juiste muzikanten voor je coverband in wording. Er zijn verschillende manieren om muzikanten te vinden, we noemen hier de meest gebruikte.

Een advertentie plaatsen op Marktplaats is een prima manier om muzikanten te zoeken. Er is een aparte rubriek voor die veel gebruikt wordt. Geef in je advertentie heel duidelijk waar je naar op zoek bent, wat je ambitie is, wat voor muziek je wilt spelen enz. Day Out heeft op deze manier al haar muzikanten bij elkaar gevonden

Er zijn diverse muzikantenbanken te vinden op internet waarop coverbands en muzikanten elkaar kunnen vinden. Bands kunnen een advertentie plaatsen om muzikanten te vinden en muzikanten kunnen zichzelf aanbieden voor bands. Het voordeel aan de muzikantenbanken is dat ze zich heel specifiek richten op koppeling van bands en muzikanten. De meeste zijn daarbij opgedeeld naar regio, wat het zoeken makkelijker maakt. De bekendste is Muzikantenbank.nl.

Audities

Als er muzikanten hebben gereageerd op je advertentie, dan kunnen de audities worden gepland. Spreek vantevoren met de auditanten af welke nummers je met ze wilt spelen. Dit zorgt voor focus en het makkelijker kunnen vergelijken van de muzikanten. Wees kritisch bij de audities en bespreek goed waarom iemand in jouw coverband zou willen spelen, wat zijn/haar ambities zijn en hoe hij/zij in de wedstrijd staat. Een persoonlijke klik is daarbij heel erg belangrijk. Bij twijfel kun je gerust vragen om iemand nog een keer langs te laten komen.

Spelen maar!

Als de audities zijn afgerond en je alle muzikante bij elkaar hebt, dan is het spelen maar! Regelmatig repeteren, zoeken naar leuke plekken om op te treden, maar vooral heel veel lol met elkaar! Als je veel wilt optreden, dan kun je overwegen om je bij een boekingsbureau in te schrijven.

Veel succes met het beginnen van je coverband en vooral veel speelplezier gewenst.