Warmtepompen onttrekken energie uit de natuur en zetten deze om in warmte via compressie. Deze natuurlijke energie kan komen uit de lucht, uit de grond of uit water. Het principe is eenvoudig uit te leggen: de warmtepomp is net hetzelfde als een omgekeerde koelkast.
Historie warmtepompen.
Warmtepompen zijn geen nieuw fenomeen, ze bestaan al verschillende decennia. Pas in het laatste jaar wordt aan deze methode van hernieuwbare energie opnieuw veel aandacht gegeven. Dat is niet onlogisch, want wie warmtepompen wil installeren moet een goed geïsoleerde woning hebben en dat is iets dat ook de laatste jaren een vooruitgang heeft gekend.
Uw huis verwarmen.
Warmtepompen zijn ideaal in combinatie met vloerverwarming aangezien de temperatuur niet hoger mag zijn dan 55 graden. De warmtepomp houdt het water warm of kan dienen als alternatief op een zonneboiler installatie tijdens de winterperiode. Ook want verwarming en ventilo convectoren zijn geschikt om uw woning te verwarmen met een warmtepomp.
Zowel verwarmen als verkoelen.
Een warmtepomp kan ook perfect gebruikt worden als airco tijdens de zomer, ook al is de methode verschillend. De vloeren zullen gekoeld worden en dit zal leiden tot een uiterst comfortabele afkoeling. Er bestaan twee systemen: de actieve koeling waarbij de werking van de warmtepomp wordt omgekeerd, of de passieve koeling waarbij geen bijkomende elektriciteit wordt verbruikt om de lucht af te koelen.
Er zijn tal van redenen om een warmtepomp te kiezen en te besparen op uw energiefactuur, maar let ook op eventuele nadelen die zo’n systeem kan hebben. Laat u op voorhand voldoende bijstaan door een vakman.