Het nut van een wifi versterker

Waar zouden we tegenwoordig zijn zonder wifi? Het is onmisbaar geworden omdat je met wifi draadloos kunt internetten met je smartphone, tablet of laptop. We zijn er steeds meer afhankelijk van geworden en iedereen heeft wifi maar veel mensen klagen wel over hun slechte wifi verbinding. Het is heel vervelend als je een trage of haperende wifi verbinding hebt. Een slecht signaal kan vele oorzaken hebben. Als je bijvoorbeeld in een flat woont is een goed wifi signaal lastig omdat ook al je buren op hetzelfde moment gebruikmaken van het wifi netwerk.

wifi.versterken

Wil je een wifi signaal versterken, dan is het raadzaam een wifi versterker te nemen

Als je hier echter naar gaat zoeken, zul je ontdekken hoeveel soorten en uitvoeringen er zijn en weet je eigenlijk niet waar te beginnen. Wifi versterkers worden ook wel wifi repeater, internet versterker, wifi signaal versterker, wifi extender, draadloze of wireless extender genoemd. In alle gevallen komt het erop neer dat ze het wifi signaal versterken door het op te pakken en dit opnieuw door te sturen. Dat geeft net dat extra zetje waardoor het signaal vanaf de wifi versterker weer net zo goed is als vanaf het modem.

Wat zijn de voordelen?

Bij een goede koop is de aanschaf van een wifi versterker vaak voordeliger dan de aanschaf van een nieuw modem en het kan in de meeste gevallen draadloos worden aangesloten. Het is klein en past regelmatig direct in het stopcontact. Dan is het snel geregeld en je kunt het zelf installeren zonder extra kabels! Door deze relatief goedkope aanschaf kun je de gehele ruimte voorzien van een goed werkend signaal zonder haperingen. Het is dus een voordelige en snelle oplossing voor een vervelende situatie.

Welke wifi versterker heb je dan nodig?

Voordat je een wifi versterker aanschaft is het belangrijk om te bepalen wat je er precies mee wilt bereiken. Heb je een signaal dat maar een beetje te zwak is dan kom je met een goedkopere uitvoering al heel ver. Als je een grotere ruimte of meerdere verdiepingen wilt bereiken dan heb je een wifi versterker nodig met een groter zendvermogen. Omdat er steeds meer vraag is naar deze producten, komen er ook steeds meer uitvoeringen op de markt. Bij de aanschaf is het belangrijk om te letten op het aantal Mbps ofwel megabit per seconde. Dit is een eenheid voor de snelheid van gegevensoverdracht. Kies er een die voldoet aan jouw situatie. Het maximale zendvermogen is Europees vastgelegd en omdat de apparatuur ook in andere landen wordt verkocht wordt er vaak gekozen voor een lager zendvermogen om deze in alle landen aan te kunnen bieden. Een hoger zendvermogen betekent ook niet altijd een beter bereik, ook de ontvangstgevoeligheid speelt een belangrijke rol.

Een goede keuze is een wifi versterker die geschikt is voor een 802.11 N netwerk met een netwerksnelheid van 300Mbit. Het merk Gembird heeft hiervoor bijvoorbeeld een prima variant met een frequentieband van 2.4 GHz en die gewoon plug & play en zeer compact is. Met deze simpele oplossing kun je het signaal wel tot 40 meter vergroten.

Sommige providers bieden ook gratis wifi versterkers bij de aanschaf van een abonnement. Kies je voor installatie door een monteur dan zal die indien nodig een wifi versterker (al dan niet gratis) voor je instellen. Bij problemen is het ook altijd goed om met de provider te bellen om je probleem voor te leggen. In sommige gevallen kan het zo zijn dat je wifi router gewoon te zwak is zodat je altijd met een slecht signaal blijft werken. Dan heeft het ook geen zin om een wifi versterker of repeater te installeren.

Waar plaats je een wifi versterker?

Het is van groot belang dat je de wifi versterker op een punt plaatst waar de ontvangst nog goed is. Het signaal wordt dan daar opgepakt en verder doorgestuurd. Je kunt een zogenoemde “heatmap” maken om te bepalen waar in huis of tuin het signaal het beste is. Er zijn verschillende apps te downloaden die dat voor jou kunnen bepalen om zo een optimale ontvangst te creĆ«ren.

Conclusie

Je wifi signaal versterken met een wifi versterker is dus eigenlijk vrij simpel en budgetvriendelijk. Het vereist geen enkele technische kennis en je hoeft er geen extra kabel voor te trekken. Het is ook niet nodig om uitgebreide handleidingen te lezen, in principe is installatie van een wifi versterker voor iedereen in een handomdraai geregeld. Voor andere oplossingen heb je al snel een monteur nodig, iets dat aardig oploopt qua kosten.

Een betere wifi verbinding, dus snellere downloadsnelheid en geen haperende beelden scheelt een hele hoop frustratie. Voor de kosten hoef je het niet te laten en is het allicht de moeite waard!