Helemaal klaar voor de zomer? Vergeet het afdekzeil niet!

Als je denkt helemaal klaar te zijn voor de zomer, is er één product wat je zeker niet mag missen: het afdekzeil! Het is zeker handig om minstens een zeil in huis te hebben. Een zeil kun je voor veel verschillende toepassingen gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een zeil nodig hebben als je in de zomer een zwembadje opzet, of als je gaat kamperen en je spullen droog wilt houden. Een afdekzeil is zelfs als zonnescherm te gebruiken! Er bestaan zeilen in verschillende diktes, zodat ze voor verschillende toepassingen kunnen worden gebruikt.

Afdekzeil is onmisbaar voor een zwembad in de tuin

In de zomer is het heerlijk om te zwemmen in je eigen zwembad in de tuin. Vooral kinderen genieten van de waterpret in de tuin. Het is daarbij belangrijk dat het water zo lang mogelijk schoon blijft. Zo hoef je het minder snel te vullen met nieuw water. Een afdekzeil is hierbij onmisbaar. Er bestaan speciale zeilen die geschikt zijn voor zwembaden. Deze zijn gemaakt in een ronde vorm, en kunnen perfect rondom het opblaaszwembad worden gespannen met een koord. Doordat het zeil is voorzien van afvoergaten, blijft het regenwater niet op het zeil liggen. Dit is uiterst belangrijk, aangezien het zeil anders door de zwaarte kan gaan zakken en scheuren. Ook zorgt dit ervoor dat je het zeil gemakkelijk kunt verwijderen na zware regenval, omdat er geen plas water op blijf liggen. Het zeil zorgt er daarnaast wel voor dat er geen bladeren en insecten in het zwembad terecht komen. Het water in het zwembad zou zonder zeil sneller ververst moeten worden. Deze zeilen zijn gemaakt van polyethyleen (PE).

afdekzeil-zwembad

Naar de camping? Vergeet het afdekzeil niet!

De ervaren campinggast zul je altijd met een afdekzeil in de weer zien gaan. Kamperen zonder zeil is erg onhandig. Een afdekzeil kan voor meerdere toepassingen worden gebruikt. Niet alleen bij regen, maar ook bij zon. Doordat in de zeilen stevige ringen zijn aangebracht, kun je het zeil gemakkelijk vastmaken aan een stuk touw of haringen bijvoorbeeld. Zo kan het als grondzeil worden gebruikt onder de tent. Op die manier zorgt het zeil ervoor dat er minder kou en vocht binnen in de tent kan komen. Als er een keer zware regenval is, zullen je spullen droog blijven en heb je niet meteen te maken met een modderpoel. Het materiaal is heerlijk dik en stevig, waardoor je fijner ligt. Je kunt het zeil echter ook als zonnescherm gebruiken. Door het stevige materiaal blijft het goed overeind staan. Zo heb je ook een fijne schaduwplek bij de tent.

Verschillende diktes en gewichten voor diverse doeleinden

Hoe het afdekzeil het beste kan worden toegepast, hangt van de dikte en het gewicht van het zeil af. Zo zul je voor het afdekken van een fiets of motor een smaller afdekzeil gebruiken dan voor het professioneel afdekken van een dak bijvoorbeeld. Afdekzeilen worden vaak per gewicht in gram per vierkante meter verkocht. Het gewicht gaat van 75 gram per vierkante meter tot 190 gram per vierkante meter. Wanneer er veel kracht op het zeil zal worden uitgeoefend, is het belangrijk een zo zwaar mogelijk zeil te kiezen. Heb je bijvoorbeeld bouwzeil nodig om een heel dak af te dekken, of wil je een afdak creëren, dan is het belangrijk een zeer zwaar zeil te gebruiken. Op deze manier zal het zeil het beste blijven zitten op zijn plaats. Gaat het om afdekzeil zwembad of ander zomers gebruik, dan kan een lichter afdekzeil worden gebruikt. Bij het gebruik van een grondzeil voor een tent, is een gewicht van 100 gram per vierkante meter voldoende. Op deze manier zul je tegen het vocht dat uit de grond komt worden beschermd. Als je iets wilt afdekken, is het belangrijk te kiezen voor een afdekzeil dat slechts net iets groter is dan het af te dekken product. Als je meters teveel zeil hebt, zorgt dit voor een onnodig zwaar gewicht.

Polyethyleen, zeer geschikt voor afdekzeilen

De stof die wordt gebruikt voor afdekzeilen is polyethyleen. Dit is een zeer sterk materiaal dat staat voor een goede kwaliteit. Polyethyleen is de meest gebruikte kunststof ter wereld. Dit komt omdat het na verhitting warm is en plooibaar. Daardoor is het gemakkelijk te bewerken. Je vindt de stof dus in allerlei toepassingen terug, niet alleen in afdekzeilen. Polyethyleen is daarnaast erg taai en sterk. Ook is het zeer goed bestand tegen inwerking van zuren en chemicaliën. Het neemt vrijwel geen water op en is bestand tegen de weersinvloeden van buitenaf. De stof is daarom bij uitstek geschikt voor afdekzeilen. Polyethyleen kan daarbij goed worden gelast. Heb je bijvoorbeeld een hoeveelheid zeil nodig die niet onder de standaard maten te vinden is, dan is het mogelijk om twee afdekzeilen aan elkaar te lassen. Zo kun je op een eenvoudige en goedkope manier zeer grote afdekzeilen creëren.

Accessoires voor het bevestigen van een afdekzeil

Als je een afdekzeil gebruikt om spullen tijdelijk te beschermen, zul je weinig accessoires nodig hebben. Er zijn echter toepassingen waarbij je het zeil strak wilt spannen, of je het zeil door middel van ringen strak wilt vastzetten. Deze accessoires zijn uiteraard ook los verkrijgbaar. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om spanrubbers te hebben waarmee je het afdekzeil strak vast kunt zetten. Dit is een goede toepassing voor bij een aanhanger of bij een houthok. Op die manier kan het zeil niet gaan doorhangen, waardoor het door regenwater extra zwaar wordt. Ook extra zeilringen kunnen zeer handig zijn. Deze zijn vaak los te bestellen. Als je dus te maken hebt met een dekzeil dat beschadigd is aan de ringen, of als je een dekzeil hebt dat geen ringen heeft, kun je dit oplossen door zelf ringen aan te brengen. Zo kun je het zeil volledig naar je eigen smaak aanpassen! Een afdekzeil is, gezien de vele toepassingen, dus een onmisbaar item.