Grind schoonmaken

Zo’n 50% van de Nederlandse tuinen is voorzien van een grind of split pad of perk. Geweldig natuurlijk als uw tuin eenmaal prachtig is aangelegd maar helaas blijft zelfs grind niet helemaal vanzelf schoon. Met deze tips houdt u uw grind wel schoon en als het toch vies wordt maakt u het weer snel en goed schoon met deze tips.

Grind schoonmaken

Grind schoonmaken kunt u het beste doen door het in een grote bak te scheppen. Spuit het grind vervolgens met een hogedrukspuit schoon. Zeker bij groene aanslag is dit de meest effectieve manier. Schep het grind af en toe om, om er zeker van te zijn dat al het grind wordt schoongemaakt. De groene aanslag kunt u trouwens voorkomen door een anti algenmiddel te gebruiken. Vul daarnaast een keer in het jaar de grindlaag aan met ongeveer een centimeter nieuw grind. Doordat grind regelmatig uit de tuin wordt gelopen wordt de laag elk jaar vanzelf dunner en kan dus weleens wat extra’s gebruiken.

Onkruid

De meest effectieve manier om onkruid te voorkomen is antiworteldoek onder een dikke laag grind. Doordat het onkruid niet door het worteldoek heen kan is het vrijwel onmogelijk dat er onkruid tussen het grind gaat groeien, mits vakkundig aangelegd uiteraard. Eventueel kan het ook goed zijn om bij de aanleg grindplaten onder grind te leggen om ervoor te zorgen dat het grind netjes blijft liggen. Onder het grind kun je het best gebruikmaken van gebroken puin zodat ook daar geen onkruid gaat groeien. Gebruik geen beton of iets dergelijks onder het grind omdat hier water op blijft staan.

Mocht er toch onkruid in de tuin komen dan kunt u dit het beste vernietigen door schoonmaakazijn over het grind te sproeien of het onkruid wegbranden met een mobiele brander.