Goudprijs schiet omhoog door Brexit

In de nacht van donderdag naar vrijdag, toen duidelijk werd dat Verenigd Koninkrijk vertrekt uit de Europese Unie, is de goudprijs met maar liefst 10% gestegen. Een kilo goud kost nu 39.000 euro. Dat is de hoogste koers in euro’s in meer dan drie jaar tijd. Wie deze uitslag zag aankomen heeft er dus goed aan gedaan om te beleggen in goud. Het Britse pond zakte daarentegen naar een dieptepunt. Met een daling van ruim 11% bereikte de pond het laagste niveau in ruim dertig jaar tijd. Maar niet alleen de pond kreeg een klap te verwerken, ook de euro kwam niet ongeschonden uit de strijd. De waarde van de Europese munteenheid verloor 3,8% en schommelt momenteel op 1.10 in Amerikaanse dollars.

Het werd sowieso een gedenkwaardige, en voor de meesten niet zo’n positieve, dag voor beleggers wereldwijd. De aandelenmarkten kwamen namelijk diep in het rood te staan op vrijdag. In het land van de rijzende zon, Japan, daalde de Nikkei index met meer dan 8%, wat de grootste daling in vijf jaar tijd betekende. In China viel de schade enigszins mee, de Shanghai Index daalde met 1,2%. De belangrijkste reden hiervoor is dat buitenlandse beleggers beperkte toegang hebben tot de Chinese Beurs. De AEX opende, zoals verwacht, wel met een forse daling, 10% lager ten opzichte van donderdag.

Het is in ieder geval niet te hopen dat u heeft gespeculeerd op een bremain en belegd heeft in aandelen van Britse banken, deze zijn namelijk het hardst onderuit gegaan. Toch is dit niet zo gek, want op donderdag schatten de meeste bookmakers de kans kleiner dan 20% op een brexit. Toen het eenmaal duidelijk werd dat een brexit toch echt aan de orde was ging men (de handelaren) vooral geld beleggen in edelmetalen, staatsobligaties en de Japanse yen.