n het begin van de jaren zestig waren er een aantal Japanse Karate-experts, onder leiding van de legendarische Kenji Kurosaki, in Bangkok (Thailand) neergestreken. De “heren” wilden wel eens zien of Thai Boxers wel op hun eigen Thai Boxing-regels van de Japanse Karate- experts zouden kunnen winnen. Na aan een aantal wedstrijden deelgenomen te hebben, kwamen de Japanners er achter dat in ieder geval op Muay Thai-regels zij niet van de Thaise kampioenen konden winnen.
In 1975 is Muay Thai boksen vanuit Thailand via Japan in Nederland geïntroduceerd door de drie Nederlanders Jan Plas , Peter van de Hemel en Jan van Looijen. Na een gedegen trainingsstage in Tokio bij Kenji Kurosaki, Shima en Fujiwara te hebben gevolgd, keerde het drietal terug naar Nederland.
In Nederland zijn deze pioniers het Muay Thai gaan verbreiden onder de naam kickboksen. Rond 1979 werd de Nederlandse Kickboxing Bond (NKBB) opgericht. Het was de eerste kickboks bond van Nederland en zelfs één van de eerste in Europa. De eerste stappen naar (h)erkenning van de sport kickboksen werden gezet. Voorbeelden van bekende Nederlandse kampioenen van het eerste uur zijn o.a. Rob Kaman, Ramon Dekkers en Peter Aerts.
Er werden (en worden) door heel Nederland wedstrijden georganiseerd onder auspiciën van de N.K.B.B. (De Nederlandse Kickboxing Bond). Bovendien werden er trainers opgeleid en zodoende groeide het kickboksen in Nederland razendsnel uit en drong het door tot de top 5 van de meest beoefende sporten in Nederland. Kickboksen is tegenwoordig bij diverse onderdelen van defensie onderdeel van het lesprogramma. En ook bij de meeste fitnesscentra kan men tegenwoordig kickbokstraining krijgen. Daarnaast zijn er honderden kickboksscholen door heel Nederland. Hier kan men recreatief kickboksen.
Qua kleding is kickboksen vrij simpel. De twee vechters dragen tijdens een wedstrijd kickboksbroekjes en kickbokshandschoenen. Trainen kan men in sportkleding zoals een korte broek en simpel T-shirt.