Gebroken torsieveren garagepoort vervangen

Meer informatie over de torsieveren van je garagepoort

Veren zijn essentieel voor de werking van je garagepoort. Is er een veer kapot of gesprongen? Dan gaat je poort niet meer open of dicht. Forceer niets, want zo kun je het probleem erger maken of jezelf onnodig in gevaar brengen. Werken de veren niet naar behoren? Dan komen zowel de motor als de kabels onder grote druk te staan. Dit leidt niet alleen tot extra slijtage, maar kan ook gevaarlijke situaties opleveren. Het is daarom enorm belangrijk om de torsie- of trekveren tijdig te vervangen.

Wat is de functie van de veren?

De veren vormen dus een belangrijk onderdeel van je poort. Tot zover is het duidelijk. Maar wat doen die veren nu eigenlijk? De veren van een garagepoort zorgen voor de juiste balans, waardoor kan de poort snel en soepel kan worden geopend en gesloten. Door problemen met de spanning kan de poort ongelijkmatig, niet helemaal, of met de verkeerde snelheid openen of sluiten.

Wat is het verschil tussen trekveren en torsieveren?

  • Trekveren zitten doorgaans aan de zijkant van de poort bevestigd. Zij lopen boven en parallel aan de geleiderails. De kabel, die de veer op zijn plek houdt, zit vast aan haken in het railsysteem. Er zijn altijd twee trekveren aanwezig: één veer boven de looprail aan allebei de kanten van de garagepoort.
  • Torsieveren zijn bevestigd boven de poort en lopen langs een metalen schacht die parallel loopt aan de bovenkant van de poort. Deze veren worden doorgaans toegepast bij bredere poorten (breder dan 3,5 meter). De minder zware, kleinere poorten hebben vaak maar één torsieveer, maar zwaardere poorten (zoals bedrijfspoorten) kunnen twee veren hebben, één aan beide kanten.

Kan ik de veren zelf vervangen of opspannen?

Er zijn op internet diverse instructievideo’s en handleidingen terug te vinden. Daarin wordt uitgelegd hoe je zelf aan de slag kunt om veren zelf goed op te spannen of te vervangen. Trekveren staan minder op spanning, dan torsieveren. Als je ervoor kiest om trekveren zelf te vervangen, neem dan altijd de nodige voorzichtigheid in achting. Bij torsieveren kun je echter beter een ervaren technieker inschakelen. Torsieveren staan altijd op hoge spanning en dat kan zeer gevaarlijke situaties opleveren. Natuurlijk kun je, als je twijfelt over het vervangen van trekveren ook een gespecialiseerde technieker om hulp vragen. De techniekers van ROMASS hebben ruime ervaring en kunnen zowel trek- als torsieveren snel, vakkundig en veilig vervangen.

Kijk voor meer informatie over de veren van garagepoorten op deze website.