Fillers behandeling

Bij het proces van ouder worden horen ook rimpels. Ongeveer vanaf je 25e levensjaar wordt er al minder onderhuids bindweefsel (collageen), hyaluronzuur en elastine aangemaakt. Helaas neemt de veroudering alleen maar toe naarmate de jaren vorderen. Wanneer de huid veel aan de zon wordt blootgesteld vindt er zelfs nog extra afbraak van elastine plaats.

 

Wanneer de afbraak van bindweefsel en elastine groter is dan de aanmaak, zal de huid slapper worden. Dit leidt uiteindelijk tot rimpelvorming. Een extra boosdoener bij rimpelvorming is roken. Rokers kunnen last hebben van vervroegde rimpelvorming.

 

De soorten rimpels

 

Dynamische rimpels

 

Dynamische rimpels zijn rimpels die zijn ontstaan door spieractiviteiten. Hierbij moet je denken aan de zogenaamde kraaienpootjes, fronsrimpels en voorhoofdrimpels. Dynamische rimpels kun je goed behandelen met gezicht fillers of botox injecties in de juiste botox zones.

 

Statische rimpels

 

Statische rimpels zijn rimpels die altijd zichtbaar zijn en niet door spieractiviteiten veroorzaakt worden. Deze rimpels worden nooit met botox behandeld maar met een vulmiddel, dit is de zogeheten filler. Voor fijne rimpels kan een hyaluronzuur worden toegepast. Dit gebeurt bijvoorbeeld met Restylane, Esthelis, Juvedum en Teosyal. Voor diepe lijnen en het krijgen van volume wordt vaak Radiesse gebruikt of ook wel dikker hyaluronzuur. Een totaaloplossing voor het ouder worden van het gezicht is er dus.

 

Permanent of tijdelijk

 

Er is dus een verschil tussen tijdelijke of permanente fillers. Tijdelijke fillers worden door het lichaam zelf afgebroken en verdwijnen na drie tot achttien maanden. DIt is onder andere afhankelijk van de locatie van de injectie, de huidkwaliteit, erfelijkheid en de mimiek van je gezicht.

 

Permanent houdt in dat deeltjes van de permanente fillers in het weefsel blijven en dat ze niet door het lichaam worden afgebroken. Over permanente fillers is veel ophef geweest, dit omdat het gebruik ervan zeker niet zonder risico is. Mogelijk complicaties van de permanente fillers zijn verhardingen, kapselvorming, toenemende zwellingen, granulomen en ontstekingen.

 

De Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen, Zelfstandige Kliniek Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde raden het gebruik van permanente fillers af.

 

Met permanente fillers is het ook zeker niet zo dat toekomstige behandelingen helemaal niet meer nodig zijn. De huidveroudering gaat gewoon stug door dus je zult later ook weer behandeld moeten worden om een mooi resultaat te behouden.