Fases van zwangerschap

Tijdens de zwangerschap vinden er zich veel veranderingen plaats voor zowel het ongeboren kindje, als voor de aanstaande moeder. In iedere fase ontwikkeld het kind zich weer verder, en komen er ook veranderingen voor de moeder. De zwangerschapsperiode wordt daarom ook wel onderverdeeld in drie kwartalen.

De verschillende trimesters

Om de ontwikkelingen en de veranderingen voor het kindje en de moeder duidelijk vast te leggen, wordt er onderscheid gemaakt tussen drie verschillende trimesters. In iedere trimester ontstaan er nieuwe ontwikkelingen en veranderingen. Het gaat hierbij om trimester 1, week 1 tot en met 13, trimester 2, week 14 tot en met 27 en trimester 3, week 28 tot de bevalling.

Trimester 1, week 1 tot en met 13
In deze eerste weken groeit de bevruchte eicel uit tot een foetus van ongeveer 7,5 centimeter. Ondanks dat de foetus nog erg klein is, plaats het al de belangrijke organen en lichaamssystemen op de juiste plaats. De aanstaande moeder zal in deze weken te maken krijgen met de eerste zwangerschapskwaaltjes.

Trimester 2, week 14 tot en met 27
In de tweede trimester ontstaan er voornamelijk veranderingen voor het kindje. Zo is het kindje ondertussen al gegroeid tot zo’n 9 centimeter. Andere ontwikkelingen zijn dat het kindje verschil tussen licht en donker merkt, dat het geluiden van buiten de baarmoeder opmerkt, dat het gaat trappelen en dat het kindje zijn of haar duimpje in de mond gaat doen. Voor meer ontwikkelingen kun je kijken op 28wekenzwanger.nl.