Emoties en gezondheid

Emoties zijn een van de belangrijkste aspecten als het gaat om het uiten van je gevoelens. Emoties heb je eigenlijk altijd en het is lastig om ze uit te schakelen. Ook in je onderbewustzijn heb je veel emoties. Zo voel je bij mensen misschien wel aan dat ze zich verdrietig voelen terwijl ze dat niet laten blijken. Dat verdriet zit bij hen in het onderbewuste maar willen ze niet uiten, of kunnen ze niet uiten. Door erover te praten komt deze emotie dan pas naar buiten. Emoties zijn dus belangrijke indicatoren, en deze spelen ook een belangrijke rol bij je gezondheid.

Emoties zijn signalen van het lichaam die laten zien hoe jij bent en hoe jij je voelt. Mensen zijn vaak geneigd om vervelende emoties te onderdrukken omdat we bang zijn voor reacties van andere. Emoties zijn echter niet te onderdrukken en zullen altijd in het lichaam blijven zitten. Emoties hebben een boodschap en het is voor het welzijn van zowel andere als jezelf om deze boodschap dan ook te ontdekken. Waarom maak je je ergens zorgen om, of waarom je boos wordt zijn cruciale aspecten van emoties. Onderdruk je deze emoties of negeer je ze dan kunnen ze op korte en lange termijn voor problemen zorgen.

Negatieve emoties kunnen een negatieve invloed hebben op je lichaam. Zeker als je deze emoties negeert. Je kan hier uiteindelijk ziek van worden. Mensen die veel stress ervaren zullen dit vaak achterwege houden en negeren het benauwde en bange gevoel. Als je deze emoties niet uit en zijn gang laat gaan kan dit overspannenheid tot gevolg hebben.
Mensen die hoog sensitief zijn kunnen niet goed tegen de emoties vanuit zichzelf en vanuit anderen. Kenmerken hoog sensitiviteit zijn dat mensen vaak geen emoties kunnen verwerken. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor de omgeving van deze personen.