Elektronica in nieuwbouw

Een nieuwbouwontwikkelaar is een expertise op zich. Project ontwikkelaars, makelaars en anderen kennen alle ins en outs van de bouw, wat erbij komt kijken aan bouwmaterialen, bouwtekeningen, vergunningen, wetgeving en tijd en geld die er in gaan zitten. Toch vinden veel mensen het fijn om zonder of met beperkte kennis zelf als architect of ontwikkelaar aan de slag te gaan, bijvoorbeeld om een eigen huis te (ver)bouwen of een tuigebouw of ander bijgebouw te maken. Toch komt men er vaak achter dat er meer bij komt kijken dan men in eerste instantie had verwacht. Zo houd het niet op als de stenen eenmaal liggen.

Elke woning, kantoor of bijgebouw moet bijvoorbeeld voorzien zijn van de nodige elektronica, of tenminste de faciliteiten om later elektronica aan te kunnen sluiten. Hier moet tijdens de eerste stap, het tekenen van de eerste bouwschetsen, al rekening mee gehouden worden en vereist de nodige kennis van elektronica. Het aanleggen ervan wordt meestal ook door een specialist zoals een elektronicabedrijf aangelegd en omvat verschillende zaken die ook meegerekend dienen te worden tijdens het bouwproces.

Allereerst is het belangrijk om een stoppenkast en bijbehorend elektriciteitsnetwerk aan te leggen zodat onder andere de stopcontacten en lichtaansluitingen functioneren. Bij de bouw van een nieuw huis op een nieuwe kavel komt nog meer kijken. Zo moet je de internetaansluiting aanvragen, de glasvezel kabel vanuit het meterhuisje doortrekken naar de woning en het aangeven bij de telecomaanbieder.

Tot slot hebben steeds meer huizen apparaten die zijn aangesloten op het internet en op afstand bestuurd kunnen worden, bijvoorbeeld met behulp van een app op de smartphone of software op een laptop. Hier komt ook de nodige elektronica bij kijken en vaak wordt de aansluiting door domotica bedrijven gedaan. Denk aan garagedeuren die met een app geopend kunnen worden, temperatuur regelaars en lichtknoppen die op afstand bediend kunnen worden en ramen die vanzelf open of dicht gaan. Denk dus goed na over de benodigdheden en laat een specialist het altijd controleren!