Een klusplaats

Iemand die vaak klust of met zijn handen bezig is, heeft veel baat bij een schuurtje of plekje dat ingericht is als klusplaats. Daar kun je het gereedschap mooi uitstallen zodat je het niet telkens op hoeft te bergen. Daar kun je lopende projecten laten staan zonder dat het in de weg staat. En daar kun je je even terugtrekken om in alle rust aan het klussen te gaan.

Als je veel geluk hebt, dan heb je een grote schuur tot je beschikking waar je alle ruimte hebt om je spullen kwijt te kunnen. Dit zou mooi zijn maar het is vaak niet de realiteit. In de meeste gevallen moet je het doen met de beperkte ruimte die je hebt. Daarom is het belangrijk om de klusplaats op een slimme manier in te richten, zodat er zo veel mogelijk in past en zodat je ondertussen ook nog genoeg bewegingsruimte hebt om er te kunnen werken.

Het belangrijkste dat je moet doen om ruimte te creƫren is zorgen dat alles gestructureerd is. Rommel neemt uiteindelijk altijd meer ruimte in. Maak ook gebruik van de hoogte door planken op te hangen. Je kunt hier losse spullen op zetten, maar je kunt ook dozen neerzetten waar je de spullen in sorteert.

Denk bij de indeling ook na over welke spullen je vaak nodig hebt en welke niet. Items zoals een hamer en een schroevendraaier heb je waarschijnlijk vaker nodig dan borgmoeren en lasmoeren. Zorg dus ook dat deze spullen meer binnen handbereik liggen. Als spullen die je vaak nodig hebt, ver weg liggen, ontstaat er snel rommel, omdat je dan gehaast gaat zoeken.

Je kunt ook gebruik maken van het plafond, anders is het ook maar loze ruimte. Je kunt dingen ophangen aan het plafond die je niet vaak nodig hebt. Zo ligt het niet de hele tijd in de weg.