Digitaal versus offset printen

Er zijn genoeg manieren om een afdruk van een origineel op een kopie te krijgen. Van branden tot persen, van chemische reacties tot printen met inkt. Over deze laatste manier gaan we het hebben, simpelweg omdat het de meest voorkomende manier van afdrukken en kopiƫren is en iedereen het gebruikt. De meesten van ons zullen thuis een printer hebben staan voor het printen van papier, maar hier houdt het nog lang niet op. Tegenwoordig kunnen de gekste dingen geprint worden, kunnen er duizenden papieren afdrukken in een periode van enkele seconden worden afgedrukt tegen lage kosten. Dit komt door de moderne technieken, waarvan, op industrieel niveau, offset en digitaal printen de norm zijn.

De twee vormen van drukken zijn heel verschillend. Allereerst heb je offset drukwerk. Offset, of wegzetten, beschrijft de techniek al aardig. Deze manier van printen is het meest bekend en zie je bijvoorbeeld ook bij krantenpersers, de drukpersen hebben kleine gaatjes waardoor de inkt op het papier gespoten wordt en de kleuren en afbeeldingen ontstaan. De andere, nieuwere vorm is digitaal drukwerk. Hierbij wordt niet geprint aan de hand van analoge originelen, maar wordt er direct vanuit een bestand geprint.

Het verschil zit hem niet zozeer in de kwaliteit maar des te meer in de prijs. Digitaal printen heeft een lage instapprijs maar heeft hoge kosten per print, terwijl het bij offset printen precies andersom is. De kwaliteit is hetzelfde, alhoewel de details met offset printen vaak wel duidelijker zijn.

Welke van de twee het beste is kan je gemakkelijk bepalen aan de hand van de hoeveelheid prints die je nodig hebt, hoe meer, hoe groter de kans dat offset de juiste keuze is. Mocht je echter heel veel printen is het ook een idee zelf een continuous inkjet printer aan te schaffen op www.kba-metronic.com.