Diabetes is erg vervelend

Bij diabetes kan het lichaam het suikergehalte niet meer op peil houden. Dit komt omdat het lichaam niet genoeg insuline heeft en insuline is nodig om de suikerspiegel te regelen. Vaak reageert het lichaam bij diabetes niet meer goed op insuline, of het maakt geen insuline meer aan. Een andere naam van diabetes is suikerziekte.

Negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Dat is het type diabetes waar je te weinig insuline in je lichaam hebt. Diabetes type 1 is moeilijker. Bij deze mensen vernietigd hun afweersysteem de cellen die insuline aanmaken. Deze mensen kunnen niets eten tenzij ze vooraf berekenen hoeveel insuline ze nodig hebben om de suiker te corrigeren. Zij mogen ook geen dag leven zonder dat ze hun bloedsuiker meten met een bloedsuikermeter van bijvoorbeeld de shopvoorgezondheid en er kan bij hun ook geen dag voorbijgaan zonder dat ze insuline spuiten of een pompje dragen.

Niemand weet de precieze oorzaak van diabetes, wel is bekend dat de oorzaak van diabetes 2 deels in de familie zit, deels met gewicht te maken heeft en deels te maken heeft met te weinig bewegen. Maar er zijn ook mensen die gezond leven en diabetes 2 krijgen.

Diabetes 1 heeft een andere oorzaak. Om diabetes 1 te krijgen moet je daar aanleg voor hebben. Je kunt dit dus ook krijgen zonder dat dit in de familie zit. Bij diabetes 1 raakt na verloop van tijd op een bepaald moment in je leven je afweersysteem uit evenwicht. Vanaf dit moment valt het afweersysteem cellen aan die insuline maken.

Er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar diabetes. Want de mensen die het hebben zouden zonder behandeling veel eerder sterven. Maar ook bij behandeling blijft het een vervelende ziekte, want je kunt problemen krijgen met je ogen, nieren, bloedvaten en voeten. Ook al is er veel bekend over de ziekte, de ziekte kent ook nog heel veel geheimen waar nog niets over bekend is.