De waterpijp is slecht voor je gezondheid, maar ontzettend gezellig!

Het roken van een waterpijp komt oorspronkelijk uit India, maar is traditie in het Midden-Oosten. Hier worden de waterpijpen vooral door jongeren gerookt. Hier rookt men alleen geen tabak, maar herbal molasses. Dit is een mengsel van verschillende soorten fruitextract en suiker.

De waterpijp, ook wel shisha genoemd, heeft ook zijn weg naar Europa gevonden en is razend populair. In iedere middelgrote- en grote stad is wel een shishalounge te vinden. De waterpijp wordt in Nederland met speciale waterpijp tabak gerookt die in diverse smaken te verkrijgen is. Vaak wordt er binnen gerookt met een groep vrienden en/of bekenden. Het doel is om te ontspannen van een zware werkdag.

Een waterpijp bestaat uit een glazen reservoir dat gevuld wordt met water, tabakskommetje dat afgedekt wordt met aluminium folie en daarboven op een blok houtskool. De rook wordt ingeademd doormiddel van meerdere slangen die aan het reservoir gevestigd zitten.

Het gerucht gaat dat de waterpijp minder schadelijk is voor je gezondheid dan een sigaret. Deze bewering is onjuist. De rook prikkelt door de waterdamp de longen minder maar is niet minder schadelijk. Hiernaast duur een rooksessie wat de waterpijp vaak tot wel veertig minuten. Doordat het zoveel langer duurt adem je tussen de honderd tot tweehonderd keer zoveel rook in. Deze rook bevat naast de zelfde slechte stoffen die in een sigaret te vinden zijn, ook de zware metalen die afkomstig zijn van het kooltje.

Doordat de waterpijp gezondheidsrisico’s met zich mee brengt zijn er door de markt ‘gezondere’ alternatieven ontwikkeld zoals bijvoorbeeld een dampsteentje of een speciaal kruidenmengsel.

Hoewel de waterpijp slecht is voor je gezondheid kan het relatief weinig kwaad omdat het niet dezelfde verslaving ontwikkeld als een sigaret. Hooguit kan je wennen aan de context waarin je de waterpijp rookt. Daarom de volgende waterpijp tips: Geniet, maar rook met mate.