De toekomst van videostreaming diensten

Netflix is een uitmuntende manier om naar series en films te kijken. Maar er is zwaar weer op komst. Niet alleen Apple maar ook Disney staan op het punt om een eigen videostreaming dienst op te zetten.

Waar is Netflix over 10 jaar

Zowel Disney als Apple zijn enorme beursgenoteerde bedrijven met een miljarden omzet. Netflix is een begrip en heeft al een redelijk aantal jaren voeten aan wal, ook in Nederland. De vraag is echter, kan Netflix de concurrentie aan van Apple en Disney?

Een klein jaar geleden trok Disney alle typische Disney series en films weg bij Netflix. Het werd toen duidelijk dat Disney zelf een videostreaming dienst op wou zetten. Marvel films, zoals Iron Man en The Advengers haalde Disney niet direct van Netflix maar dat is inmiddels weg gebeurd. Het is duidelijk dat Disney geen videostreaming dienst wilt opzetten die zich uitsluitend richt op kinderen en het gezin. Het heeft er alle schijn van weg dat Disney zich net zoals Netflix wilt richten op een zeer breed publiek.

Concurrentie van Apple

Gedurende de afgelopen 5 jaar heeft Disney talloze productie bedrijven overgenomen. Het bedrijf is uitgegroeid tot een van de meest invloedrijke bedrijven op gebied van films en series. Apple heeft lang niet zoveel invloed. Wat Apple wel heeft is een zeer trouwe achterban, vele kanalen waarop ze kunnen adverteren en talloze partners. Daarnaast zal Apple miljaren inzetten om van hun videostreaming dienst een succes te maken.

Een groot nadeel is dat content, films en series, worden verdeeld over Netflix, Apple en Disney. Om toegang te hebben tot veel verschillende films en series zal men dus lid moeten worden van alle drie de videostreaming diensten.

Het is zeer waarschijnlijk dat mensen terugvallen op alternatieven zoals spotnet in combinatie met een payserver zoals eweka. Mensen betalen liever 8 euro per maand voor toegang tot een iedere film en serie, dan 30 tot 80 euro voor drie verschillende videostreaming diensten. En bij die diensten wisselt het aanbod constant. Naar alle waarschijnlijkheid is er in Nederland niet genoeg animo voor drie verschillende videostreaming diensten. Maar de tijd zal het uitwijzen.