De ideale wijnkelder

Heeft u een ruime kelder en wilt u hier een leuke weinregal van maken? Dan kan dat, maar hierbij moet u de wijn wel beschutten tegen de volgende onderdelen: “temperatuurschommelingen, trillingen, licht en lucht”. Om wijn te bewaren is een constante temperatuur wel een noodzaak. De ideale temperatuur voor een wijnkelder is 11 à 12 graden. In de zomer en in de winter is het dan ook vaak lastig om de correcte temperatuur aan te houden in de kelder voor de wijnen. Zolang de temperatuur in de kelder maar niet al te erg schommelt, zal dit geen schade toebrengen aan uw wijnen.

Temperatuur en vochtigheidsgraad

De temperatuur van de wijnen is ook van toepassing op de procedure van veroudering van de wijnen. Als het in uw wijnkelder altijd heel erg warm is, dan moet u ook een thermisch isolatie systeem aanschaffen, zodat deze zorgt voor de perfecte temperatuur in uw kelder.

Daarnaast moet u de weinregale zo plaatsen, dat de wijnen altijd op een plaats staan waar de vochtigheidsgraad continu met de hygrometer gecontroleerd kan worden. Een kelder met een vloer die de vochtigheidsgraad rond de zeventig procent houdt, is het meest ideaal.

Wilt u dus een wijnkelder in uw huis maken, dan weet u bij deze aan welke temperatuur- en vochtigheidsgraad voorwaarden uw wijnkelder moet voldoen!