De geschiedenis van het horloge

Het woord horloge wordt bij ons gebruikt voor ‘draagbaar uurwerk’. Sommige horloges tonen naast de tijd ook de dag, datum, maand en het jaar. Voor de twintigste eeuw waren de meeste horloges zakhorloges of een zakhorloge met springdeksel. Deze werd dus in een zak gedragen. Deze uurwerken werden meestal gedragen met een ketting. Maar wanneer kwamen eigenlijk de eerste horloges in opmars?

De eerste horloges

De eerste betrouwbare horloges werkten met een slinger. Omdat de klok hierbij stil moet hangen of staan is zo’n klok niet bruikbaar op zee of in horloges. Voor draagbare klokken was de uitvinding van het veermechanisme was belangrijk. Peter Henlein maakte draagbare klokken met een veermechanisme aan het begin van de 16e eeuw. Zijn klokken worden ook wel gezien als de eerste horloges. Deze werden gedragen aan de riem of om de nek met een ketting. Hij maakte er een ovale vorm van. De horloges waren toen der tijd alleen nog voorzien van een uurwijzer. Een minutenwijzer was nog te onnauwkeurig.

Vind u het interessant om te weten waar de eerste klokken vandaan komen? Vind u antique clocks interessant omdat ze een verhaal vertellen uit een eerder tijdperk? Of vind u het mooie exemplaren die prachtig in uw inrichting staan? Er zijn allerlei antique en french clocks verkrijgbaar. Ook wanneer u nog niet die ene klok heeft gevonden waar u al een hele tijd naar op zoek bent geweest, wellicht kunt u deze wel bij ons vinden. Neemt u gerust een kijkje op onze website en vind uw karakteristieke antique clock.