De geschiedenis van de kroonluchter

Indien u graag iets bijzonders van uw woonkamer wilt maken, is een kroonluchter een bijzonderheid opzich. Kroonluchters maken van uw kamer een totaal andere oogopslag. Een grote lamp dat ontzettend sierlijk oogt dat ook nog eens sfeervol ligt geeft.

De geschiedenis van de kroonluchter gaat een flink stuk terug in de tijd. De eerste aanwijzingen komen uit de dertiende eeuw, toen bergkristal werd gebruikt bij de versiering van kaarsluchters. Hierbij werd de schagt van de luchter door kapitelen uit bergkristal vervaardigd. In de vijftiende eeuw ontwikkelde Italië zich als producent en leverancier van diverse soorten kristel, vooral in de vorm van sieraden. Deze sieraden werden ook gebruikt voor de eerste delen van de hangende luchters. In de zeventiende eeuw werden de eerste serieus luchters met bergkristel geproduceerd. Het jaar 1699 wordt beschreven als het jaar in Frankrijk waar de eerste kristalluchters met normale kristalhangers worden gemaakt. Deze tijd heet ook wel Pendeloques want de vorm kwam van gestileerde vrouwenlichamen.

De Vlaamse metaalkroon

Hiernaast werd er een tweede vorm van glasluchters ontwikkeld. Namelijk de luchter met glazen armen. Een voorbeeld hiervan was de Vlaamse metaalkroon, die in de zeventiende eeuw vanuit Nederland over de hele wereld werd geleverd. Deze werden voor het eerst in Engeland gemaakt. Later werden er ook luchters met glazen armen in Bohemen vervaardigd. In verschillende delen van Eropa werden verschillende stijlen luchters ontwikkeld zoals de Empire- en Kongresstijl maar ook de Maria-Theresaluchter. Dit zijn de kroonluchters die je ook nu heel veel ziet.

Enorm aanbod kroonluchters

Bent u op zoek naar zo’n prachtige kroonluchter of misschien wel naar Maria-Theresa kroonluchters? Bekijk onze website met het enorme aanbod.