Dash dieet wederom tot meest doeltreffende dieet gekozen !

voorbeeldmenu dash-dieet

voorbeeldmenu dash-dieet

Voor het vierde opeenvolgende jaar is het vrij onbekende DASH-dieet (kort voor Dietary Approaches to Stop Hypertension) verkozen tot het beste, algemene dieet. Dat besliste een panel van experten voor het magazine US News. Hoewel het dieet oorspronkelijk ontworpen werd om een hoge bloeddruk te bestrijden, blijkt het dus ook heel effectief tegen extra kilo’s vanwege de gezonde voedingskeuzes.

Het DASH-dieet, ontwikkeld door de National Heart, Lung, and Blood Institute is volgens US News het beste eetpatroon voor het verbeteren van de cholesterolwaarden en gaat voor verse producten, volle granen en magere proteïnen. Vetten, suikers en zoute voeding zijn, samen met alcohol uit den boze.

DASH kiest vooral voor gezond verstand en werd eerste uit een lijst van 32 diëten. In de algemene categorie en de categorie voor een gezonde levensstijl stond het aan kop, terwijl het een gedeelde eerste plaats kreeg voor beste diëten voor mensen met diabetes. Volgens de experten is het dieet vrij gemakkelijk te volgen en dus een goede keuze voor op lange termijn. Het enige nadeel is dat het, door de vele verse producten, “niet zo goedkoop” is.

Het TLC-dieet, dat ook gericht is op cardiovasculaire gezondheid, werd nipt tweede. De afkorting staat voor Therapeutic Lifestyle Changes en wordt bestempeld als een “heel stabiel dieet”. Het Mayo Clinic dieet, het mediterraan dieet en het Weight Watchers-dieet kregen een gedeelde derde plaats. Het Weight Watchers-dieet werd wel gezien als het beste dieet voor snel gewichtsverlies, is het goedkoopste dieet én is het gemakkelijkst om te volgen.

De ‘slechtste’ diëten
Sommige van de meer populaire diëten eindigden helemaal onderaan het lijstje. Zo bijvoorbeeld het Paleo dieet of oerdieet dat volgens de experten “te moeilijk is om te volgen”. Het Dukan dieet, dat door Carole Middleton (moeder van) wordt gevolgd, kreeg een gedeelde laatste plaats omdat het “te streng is, te veel regels heeft en er geen bewijs is dat het effectief werkt”. Een expert beschreef het zelfs als “idioot”.