Boksen of kickboksen

U overweegt om te boksen maar bent er nog niet zeker van of u nu wilt kiezen voor het “gewone” boksen of voor het kickboksen. In dit artikel zetten we boksen tegenover kickboksen en lichten we deze inhoud en verschillen van beide vechtsporten toe.

Kickboksen is een vorm van boksen waarbij er gebruik gemaakt mag worden van de vuisten, het scheenbeen en de voeten. In totaal speel je drie rondes. Deze vuisttechnieken zijn afkomstig uit de karatesport. De trap naar/op het onderlichaam wordt ook wel de low kick genoemd. Andere technieken moeten boven de gordel plaatsvinden. Het is verboden om hier gebruik te maken van technieken naar de rug of naar de gewrichten. Ditzelfde geldt het geven van ellebogen.

Daarnaast is er dus ook het reguliere boksen. Hierbij mag alleen gebruik worden gemaakt van de vuisten. Men mag niet stoten beneden de gordel, ofwel het onderlichaam. Daarnaast is het gebruik maken van de knieƫn ook niet toegestaan. Er worden bij het gewone boksen in totaal vijf rondes gespeeld. in het boksen bestaan net zoals bij het kickboksen verschillende gewichtsklassen.

Wanneer je gaat boksen of kickboksen heb je de juiste kleding nodig. Denk aan bokshandschoenen of een boksbroekje / kickboksbroekje. Ook bescherming zoals scheenbeschermers en hoofdbeschermers worden (vooral tijdens trainingen) veel gebruikt. Dit om blessures te voorkomen en voor jongeren is dit zelfs verplicht, ook tijdens wedstrijden.