Planten die een bodem bedekkende functie hebben vormen als ze eenmaal een tijdje actief zijn een prachtig levend tapijt. Je kunt voor een groene bodem bedekker natuurlijk ook kiezen voor een gazon, maar bodembedekkers zijn een goed alternatief. Het voordeel is dat je er niet veel omkijken naar hebt. Dit in tegenstelling tot een gazon. Bodembedekkers geven onkruid ook nauwelijks een kans en de grond zal dankzij bodembedekers ( mulch ) ook niet uitdrogen.
Voordat je bodembedekkers gaat kopen is het raadzaam om eerst een ontwerp te maken. Je kijkt dan naar hoeveel grond je wilt bedekken. Je kan dan eventueel kijken hoe het staat met schaduw en de hoeveelheid zon. Als je een deel grond hebt met veel onkruid, dan kun je het best voor klimop kiezen. Dit is één van de sterkste bodembedekkers. Bij een vruchtbare grond is het mooi om te kiezen voor een bodembedekker met kleur en veel sier.
Als je een bodembedekker gaat kopen moet je de grond eerst vrij maken van onkruid. Je kunt de grondstructuur verbeteren met mest of compost. Na et planten kun je de grond egaliseren tussen de planten. Geef de planten natuurlijk ook wat water. In het eerste jaar kan het nodig zijn om nog wat onkruid te verwijderen, maar na een jaar is dit niet meer nodig.
Qua mogelijkheden kun je als het om bodembedekkers kiezen voor diverse soorten. Je kunt hierbij een onderscheid maken tussen bodembedekkende planten die van zon houden en bodembedekkende planten die in de schaduw het best gedijen. Je kunt ook altijd een tuinadviseur benaderen om te kijken welke mogelijkheden er allemaal zijn.