Beter dankzij Rutte?

Gelukkig gaat het momenteel wat beter met de economie dan voorheen. De huizenmarkt trekt weer bij, de consumenten voelen vertrouwen om weer geld uit te geven en sommige bedrijven investeren weer. Al met al gaat het al weer wat beter dan een aantal jaar voorheen toen eigenlijk alles er nog somber uit zag. Starters konden geen geld lenen want zekerheid om het geld terug te zien hadden banken niet. De waarde van het huis kon nog verder dalen en dan bij de verkoop van het huis krijg je niet eens de helft van wat het waard is. Verkocht werd er dus ook niks. Echter iedereen ging er op achteruit, vele mensen werden ontslagen.

Maar die economische crisis heeft niet alleen de huishoudens en starters getroffen. Ook alle studenten zijn hiervan slachtoffer. Vaak was het zo dat een opleiding gedeeltelijk door de ouders werd betaald, echter kregen deze ouders het ook krapper waardoor er vaak minder geld was voor studies. Zeker toen het studiefinancieringsstelsel werd veranderd naar een lening was het helemaal overleven.

Toch heeft de economische crisis het bedrijfsleven het hardste geraakt wat uiteindelijk resulteerde dat huishoudens minder geld zouden overhouden. Dit komt omdat vele organisaties een reorganisatie moesten uitvoeren. Door deze reorganisatie zijn er vele werknemers ontslagen, geld voor een outplacement was er vaak niet, waardoor werknemers het vaak alleen moesten doen met de uitkering. Maar een eis voor die uitkering is veel solliciteren. Wetende in het achterhoofd dat je toch niet aangenomen gaat worden omdat er nog vele meer ontslagen te wachten liggen. De eerste periode hebben deze ontslagen werknemers goede moed een veel motivatie. Toch na een jaar of anderhalf zakt de moed dan toch wel in de schoenen.

Vele ontslagen werknemers zijn begonnen met eenmanszaken. Toch is het lastig om zomaar een onderneming op te zetten in economisch moeilijke tijden bleek uit een medewerkerstevredenheidsonderzoek.