Afkoelen na de sauna in de zomer

In hartje zomer naar de sauna. Huh? Is dat niet vreemd? Juist niet! Sterker nog, het is juist heel verkoelend en goed voor je lichaam. Lees verder om erachter te komen waarom.

Na de sauna verkoelen

Heb je net de weldadige hitte in de sauna ervaren? Ga dan eerst even naar buiten. Wandel er even rond, dit is namelijk erg goed voor de bloedcirculatie. De frisse lucht is daarnaast ook goed voor nieuwe zuurstof toevoer. Professor Ebarhard Conradi vertelt daarover: “Buiten wordt niet alleen het lichaamsoppervlak koeler, maar de warmte wordt ook via de luchtwegen weggedreven. Zo koel je mild en volledig af.”

Daarna raden we je aan om jezelf af te spoelen met koud water. Zo worden je zintuigen direct op scherp gezet en gaat je hart sneller kloppen waardoor nieuw zuurstof naar alle cellen in je lichaam wordt vervoerd. Daarna kan het tweede deel van de opfriscursus. “Met het koude water en daarna rust stimuleer je de gevoeligheid in de basis van je centrale zenuwstelsel. Je komt daardoor echt in een ontspanningsfase.”

Benefits voor je gezondheid

De sauna en vervolgens buitenlucht en koud water doet wonderen voor je lichaam. Het is zelfs een van de beste én goedkoopste wellness-programma’s die er zijn. Zeker als je een eigen sauna in huis of in de tuin hebt. Tijdens de warme zomermaanden is het juist zonde om dit genot weg te laten. Als je het jaar door 2 keer in de week naar de sauna gaat heeft dat een blijvend effect op je immuunsysteem. Ook is je lichaam beter in staat om zich gemakkelijker aan te passen aan de zomerse hitte.

Nog een laatste tip. Een koude douche na de sauna is erg fijn. Maar nog fijner en intensiever is een duik in een zwembad. Spoel je na de sauna snel af onder de milde douche en duik het blauwe water in! Fijne zomer.